Castiga bani online

Inteligenta artificiala

Inteligenta Artificiala
Inteligenta artificiala - doua cuvinte care pentru unii nu spun nimic, pentru altii spun prea mult, insa un singur lucru e clar nici unii nici altii n-ar putea da o definitie exacta acestor termeni. Definitia cea mai acceptata a inteligentei artificiale a fost dată de John McCarthy în 1955: “crearea unei masini care se comporta intr-un mod care ar fi considerat inteligent daca un om s-ar fi comportat asa”. Cu alte cuvinte este proprietatea unui sistem (masina) de a fi capabil de a învata.
Bineinteles ca prima intrebare pe care ne-o punem este cum putem determina cat de inteligenta este o masina ? Ei bine aceasta intrebare nu prea are un raspuns, sau mai exact nu se poate da un raspuns concret. De aici si dificultatea de a defini inteligenta artificiala. Pornind de la întrebarea aceasta si incercand sa o reformuleze in termeni oarecum obiectivi, direct constatabili, matematicianul englez Alan Turing a imaginat testul care ii poarta numele si care, odată satisfacut de o maşina, ar dovedi inteligenţa ei. Testul Turing porneşte de la un joc, creat tot de Turing - ``jocul imitaţiei'' - cu trei jucători: o maşină (A), un om (B) şi un al doilea om (C). A şi B nu se găsesc în aceeaşi cameră cu C. C nu ştie care dintre ceilalţi doi jucători este maşina şi nu poate să îi vadă sau să le vorbească direct. Comunicarea se poate face în scris sau printr-un terminal. Scopul lui C este să deosebească maşina de om, pe baza răspunsurilor la orice fel de întrebări. Dacă C nu reuşeşte, atunci maşina poate fi considerată inteligentă.
Turing a prezis în 1950 că până în anul 2000 vor exista maşini (calculatoare) cu 109 bytes (1 GB) de memorie care vor putea "păcăli" 30% din juriile umane într-un test de 5 minute. Intre timp chiar daca tehnologia chiar a depăşit previziunile sale, inteligenţa artificială este încă departe de a fi realizată.
Noile previziuni ale experţilor se bazează pe legea lui Moore ("la fiecare 18 luni se va dubla numărul de tranzistori pe un circuit integrat, prin urmare şi puterea de calcul"), "lege" care s-a îndeplinit pentru ultimii 30 de ani şi poate că va mai fi valabilă încă 5-10 ani. Pentru viitor se speră că noi tehnologii (cuantice, optice, tridimensionale) vor permite ca ritmul de creştere exponenţial să fie menţinut, astfel că în maximum 20 de ani computerele să depăşeasca puterea de procesare a creierului uman.

Avand in vedere toate aceste aspecte as vrea sa va prezint motivele pentru care am pus numele acestui blog "Inteligenta artificiala". Fiind un termen pe cat de exact tot atat de vag, consider ca orice upgrade al tehnologiei actuale nu face decat sa ne aduca mai aproape deacest deziderat. Chiar si cea mai mica schimbare poate fi revolutionara, poate duce spre rezultate neasteptate. De aceea voi incerca sa va prezint pas cu pas inovatiile in domeniul tehnicii (pe langa cateva articole referitoare strict la Inteligenta Artificiala), cu speranta ca urmasii urmasilor mei vor putea concluziona intr-o zi pe acest site: "In sfarsit putem spune ca inteligenta artificiala exista! "

2 comentarii:

Anonim spunea...

interesant domeniu ai abordat in blogul tau si eu sunt pasionat de A.I. si iti dau un link care cred eu ca te va ajuta http://www.inteligenta-artificiala.ro/

BigF28 spunea...

Multumesc pentru aprecieri. Stiam de echipa inteligenta-artificiala.ro si fac o treaba foarte buna intr-adevar. Dupa cum poti vedea am facut chiar si un schimb de link-uri cu robotica, care este principala lor activitate.